Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

WeddingFair | 23/10/2017

Scroll to top

Top

Formaliteiten om te trouwen , je moet er even doorheen!

Je gaat trouwen, gefeliciteerd! Er valt heel wat te regelen. Bijvoorbeeld de formaliteiten om te trouwen.

WeddingFair helpt je op weg:

Een mooi vooruitzicht. Jullie stappen in het huwelijksbootje. Je krijgt nu te maken met de formaliteiten om te trouwen.

Per gemeente kunnen deze opgestelde regels verschillen. De algemene informatie treffen jullie hier aan. Neem bij twijfel altijd contact op met jullie gemeente. Zodat je zeker weet hoe het daar geregeld is. Ook op de website van de gemeente kun je de juiste informatie vinden.

Informatie van de overheid over trouwen

Formaliteiten als je wilt trouwen

Als je wilt trouwen, moet je een “melding van het voorgenomen huwelijk” indienen. Dit doe je bij de gemeente waar je wilt trouwen. Hiervoor heb je een meldingsformulier nodig. Dit formulier vind je op de website van de betreffende gemeente. Het persoonlijke contact met de gemeente valt weg. De medling vervangt het ‘in ondertrouw gaan’. Denk wel aan het doorgeven van een eventuele aanpassing van het naamgebruik. Je kiest misschien een nieuwe achternaam of een adreswijziging. Deze moet je wel zelf doorgeven in de gemeente waar je woont.

Het wettelijke huwelijk

Het burgerlijk huwelijk is zoals dat in het Burgerlijk Wetboek is geregeld. De verbintenis komt tot stand als twee personen van een verschillend of hetzelfde geslacht een verklaring afleggen tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze verklaring wordt een rechtsgeldige huwelijksakte opgemaakt. Deze akte wordt ondertekend door het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar op een erkende trouwlocatie.

Getuigen verplicht bij het huwelijk

Voor een rechtgeldig huwelijk is de aanwezigheid van meerderjarige getuigen verplicht. Dit mogen er minimaal 2 en maximaal 4 zijn. Hun volledige namen en adressen moeten worden opgegeven bij de ondertrouw. Gaan jullie door bijzondere omstandigheden, zoals bij ziekte of detentie, trouwen op een locatie die niet door de gemeente is aangewezen, dan zijn 6 getuigen verplicht.

Het voorgenomen huwelijk melden in de gemeente waar je trouwt

De melding doe je digitaal in de Gemeente waar je gaat trouwen. Dat betekent, dat je eerst samen bepaalt wáár jullie willen trouwen. De keuze voor de huwelijksgemeente moeten jullie bij de huwelijksaangifte melden. Deze moet ten minste veertien dagen voor de trouwdatum zijn gedaan. Je moet uiterlijk binnen een jaar na de aangifte trouwen.

De BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand)

De BABS is degene die jullie uiteindelijk in de echt verbindt. Hij of zijn speelt dan ook een hele bijzondere rol. Op het belangrijkste moment van de trouwdag vraagt hij of zij jullie: Het Jawoord. Bij iedere Nederlandse gemeente zijn buitengewone ambtenaren aangesloten. Daarnaast is de  freelance BABS in opkomst die het huwelijk kunnen voltrekken. Deze beëdigde trouwambtenaren voltrekken, naast huwelijken in hun “eigen gemeente”, ook huwelijken in de rest van Nederland. Deze freelancers kies je altijd zelf, én ruim van te voren. Zo weet je zeker dat je wordt getrouwd door de trouwambtenaar die jouw persoonlijke voorkeur geniet.

Tijden, tarieven en budgettrouwen

Elke gemeente hanteert andere tarieven. Gratis trouwen is meestal beperkt tot een half uurtje per week waardoor er lange wachttijden kunnen ontstaan. Veel bruidsparen kiezen dan – tegen hun zin -voor een andere Gemeente. Amsterdam heeft daarom het twee varianten van het zogenoemde budgettrouwen in het leven geroepen. Vanaf 160 euro krijg je een korte ceremonie in je eigen Gemeente. Bij de eenvoudige ceremonie mag je ook gasten en de fotograaf meenemen en ben je voor 300 euro klaar.

Trouwen heeft zakelijke gevolgen

Als je niet vóór je huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat jullie bezittingen én schulden gemeenschappelijk zijn. Huwelijkse voorwaarden zijn bedoeld om elkaar financiële debacles te besparen. Op het moment dat een van de partners grote schulden maakt of een bedrijf heeft wat failliet gaat, wordt de ander niet meegetrokken in de financiële problemen.

Trouwen in het buitenland

Het is verstandig om hierover in Nederland contact op te nemen met de ambassade van het betreffende land. Er zijn reisbureaus die gespecialiseerd zijn in buitenlandse huwelijksvoltrekkingen. Zodra bekend in welk land jullie gaan trouwen, informeer dan bij de afdeling Burgerzaken van je woonplaats aan welke vereisten jullie huwelijksakte moet voldoen om het huwelijk in je woonplaats te laten registeren.

Ontvang tips en inspiratie voor je bruiloft

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips, acties en het laatste trouwnieuws

Welkom bij WeddingFair. Uw aanmelding voor onze lijst is bevestigd.