Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

WeddingFair | 26/02/2020

Scroll to top

Top

Juweliers in de fout met echt goud

Juweliers in de fout met echt goud

Hoe herken jij echt goud en zilver?!

Gaan jullie trouwen? Gefeliciteerd! Super leuk! Wij gaan je helpen bij het vinden van echt goud en echt zilver want één van de geweldige dingen die vooraf gaan aan het trouwen is het uitzoeken van de trouwringen. Een gebeurtenis die leuk, maar ook best spannend is. Jullie moeten de ringen immers de rest van je leven dragen! Het is dus belangrijk dat een trouwring zorgvuldig gekozen wordt. Heb je al in je hoofd wat voor trouwring je graag wilt? Zilver, witgoud of geelgoud? Met of zonder steentjes? Wat voor ring je ook kiest, zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat de ring wel echt is! Er wordt namelijk steeds meer nep-goud en nep-zilver aangeboden en verkocht.

Het kan zijn dat zelfs die goede, betrouwbare juwelier waar je zo graag komt, nep-goud en nep-zilver verkoopt. Het blijkt namelijk dat één op de zeven juweliers met de echtheid van goud en zilver knoeit! Aan deze edelmetalen worden namelijk een aantal eisen gesteld waar makkelijk mee te sjoemelen valt. Zeker omdat klanten vaak niets van deze eisen afweten.

Wanneer is een ring echt goud?
In de juwelierszaak moeten nep-ringen apart van de echt gouden en zilveren ringen gepresenteerd worden. Juweliers kijken hier vaak alleen niet zo nauw naar, waardoor het lastig is om erachter te komen welke ringen echt goud en zilver zijn en welke niet. Ook via webshops worden ‘’gouden’’ ringen aangeboden van minder dan 14 karaats goud. Of de ring wordt als echt goud gepresenteerd, maar bestaat eigenlijk uit een mengeling van meerdere materialen. Dit doet de prijs dalen. Het kan ook zijn dat een ‘’echt gouden ring’’ daadwerkelijk alleen verguld is. Verguld is echter niet meer of minder dan een superdun laagje waardoor de ring wel de gouden kleur heeft maar het niet ís. Kijk daarom bij het kopen de van ringen goed naar hoeveel karaats goud de ring is, of hij is verguld of niet en uit welke materialen de ring bestaat. Precies hetzelfde principe geldt voor zilveren ringen

Karaat voor goud en Gehalte voor zilver
In Nederland mag een ring pas echt  goud of zilver genoemd worden als deze aan een aantal eisen voldoet. Zo moet een gouden ring voor meer dan 14 karaats uit goud bestaan. Een ring van 8, 9 of 10 karaats goud is dus geen écht gouden ring en is dus veel minder waard! Een zilveren ring moet van het 1e gehalte zilver zijn gemaakt. Goud en zilver worden altijd vermengd met andere metalen omdat ze van nature te zacht zijn om “puur natuur” tot sieraad te verwerken.

(klik op de afbeelding voor een vergroting >>>)

Kwaliteit                              Aandeel edelmetaal
22 karaat                             bevat 92,2% zuiver goud
18 karaat                             bevat 75,0% zuiver goud
14 karaat                             bevat 58,5% zuiver goud
1e gehalte                           bevat 80,0%, 83,5% of 92,5% zuiver zilver
Meer informatie van de overheid vind je op de pagina van het agentschap telecom
Nog meer keurmerken vind je op de keurtekenplaat van de federatie goud en zilver

Een keurmerk op je ring
Echt gouden en zilveren sieraden hebben een keurmerk. Deze keurmerken mogen alleen gegeven worden door maar twee bedrijven in het Nederland. Er kunnen verschillende stempels in sieraden geslagen worden. In totaal zijn er zo’n 19 combinaties mogelijk. Deze stempels geven bijvoorbeeld informatie over het jaar waarin het sieraad gestempeld is, de tijd of periode waarin het gemaakt is, de keurmeester, het gewicht van het sieraad… en ga zo maar door. Vaak ontbreekt er een keurmerk op een sieraad wat betekent dat het sieraad niet van edelmetaal is! Als je als koper niet van een keurmerk afweet, dan kan het dus zomaar gebeuren dat je een nep gouden of zilveren sieraad koopt! Ook in het buitenland is het uitkijken geblazen. Heb je ringen gekocht in het buitenland of ben je van plan dat te doen, dan kun je hier controleren of het buitenlandse keurmerk in Nederland wordt erkend

Vijf tips voor een betrouwbare koop van echt goud
Maar hoe kom je er nou achter of je een echt gouden of zilveren ring in handen hebt, of een neppe? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld die je zullen helpen!

  1. Vraag bij de juwelier naar een keurteken. Sterker nog: een juwelier is je verplicht deze te tonen! Als de ring die je hebt uitgekozen geen keurmerk heeft, dan kun je er – helaas – van uit gaan dat de ring niet van echt edelmetaal is. Een gouden ring moet tenminste voor 14 karaat uit goud bestaan. Daarom heeft een gouden sieraad het keurteken ‘585’ als deze 14 karaats goud is. Let erop dat een keurteken alleen met een loep te zien is! Elke (goede) juwelier heeft een loep in zijn zaak waarmee je het keurteken kunt zoeken.
  2. Alleen één cijfer, zoals je deze vaak online kunt vinden, is géén keurteken! Zoals hierboven uitgelegd bestaat een keurteken uit bepaalde cijfers die de hoeveelheid karaat aangeven of die je vertellen wanneer het sieraad gemaakt is, waar het vandaan komt of hoeveel gewicht het is.
  3. Hoewel je online niet eigenhandig kunt checken of je ring 100% van een echt edelmetaal gemaakt is, kun je er online wél naar vragen. De verkoper is verplicht deze informatie aan je te geven.
  4. Heb je prachtige ringen gevonden die ook nog eens verrassend goedkoop zijn? Helaas, héél vaak is dit een gevalletje ‘too good to be true’! Eén gram 14 karaats goud kost namelijk al €36 euro (dagprijs). Ook als de ring niet extreem goedkoop is, maar de prijs wel een stuk lager dan gemiddeld, is dit een teken om extra alert te zijn.
  5. Let goed op de benaming van de ringen die je koopt! Een vergulde ring is namelijk geen echt gouden ring, maar heeft alleen maar een goudkleurig laagje. Daarbij betekent ‘’goudkleurig’’ niet dat het een gouden ring is. Hetzelfde geldt voor verzilverde sieraden.
  6. Als je wilt weten of jouw goud echt is, kun je het door een juwelier, een goudhandelaar of een andere goudkenner laten testen. Gouden voorwerpen kun je laten wegen en op  echtheid testen met een toetssteen en speciale vloeistoffen, meestal is dit gratis.

Nu je onze tips hebt gelezen en je op de hoogte bent van wanneer een ring als echt goud of zilver mag worden bestempeld, hopen we dat je met een gerust hart kunt shoppen voor jou eigen prachtige ring! Have fun!

Laat een review achter