Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

trouwringen budget sasmenwonen weddingfair

Money money money; financiële gevolgen van samenwonen of trouwen

Je gaat samenwonen of bent pas getrouwd en voelt dat een belangrijke mijlpaal in je leven is bereikt die veel veranderingen met zich meebrengt ook als het gaat om de financiële gevolgen. Het uitgavenpatroon van de één heeft invloed op het gezamenlijke budget. Zoals het kopen of huren van een huis, het starten van een hypotheek, voorzieningen om een gezin te starten en mogelijk ook de reserveringen voor studie en een pensioenpot. Door een geld-plan te maken weet je allebei waar je aan toe bent. En het vervelendste wat je kan gebeuren als je ergens wilt pinnen blijkt dat er niet voldoende euro’s op de rekening staan. Conflicten over geld vertroebelen de realiteit van jullie Liefde voor elkaar. Geld kun je aan tig dingen uitgeven, van Netflix abonnement tot de jaarlijkse vakantie, alle verzekeringen of een dure aanschaf zoals een auto of zelfs een koopwoning. Just married koppels die starten met het managen van hun uitgaven kunnen valkuilen vermijden, een plan opstellen waar ze allebei achter staan om zo hun eigen welvaart op te bouwen. Daarvoor noemen we de meest effectieve:

Financiële gevolgen van samenwonen of trouwen. Ons to-do lijstje: 1. Do the money-talk ofwel praat erover

Open communicatie helpt stelletjes bij oplossingen en compropmissen en voorkomt aanvaringen in de toekomst. Bespreek met je liefste je gewoontes en probeer samen uit te vinden welk belang je hecht aan het managen van geld en jullie uitgavenpatroon.

Met een paar goede vragen krijg je de bal wel aan het rollen:
Hoe werd er met geld omgegaan in het gezin waarin je opgroeide? Ben je iemand die makkelijk uitgeeft of ben je meer het spaarzame type? Hoeveel willen jullie eigenlijk maandelijks opzij zetten op een spaarrekening? Hoe heb je zicht gehouden op je budget? Een App, een huishoudboekje of iets anders? Ben je bekend met leningen en hoe sta je daar tegenover? Welke investeringen droom je van?

2. Welke dromen of doelen heb je die je met geld kunt bereiken

Het voelt goed om gezamenlijke doelen te benoemen. Wat wil je op korte termijn bereiken en hoe ziet de wensenlijst voor de lange termijn er uit

Wil je een woning renoveren, verbouwen of kopen? Ga je een gezin stichten en hoe wordt de verzorging, opvang en oppas van de kids geregeld? Na de lagere school krijg je dan te maken met  de kosten van voortgezet en hoger onderwijs. Wil jezelf verder leren? Wil één van jullie een bedrijf starten of wellicht wil je dat samen gaan doen? Welk banksaldo streef je na voor grote aankopen, vakanties nooduitgaven en pensioen?

Voor elk onderdeel kun je zo diep of oppervlakkig gaan als je wilt. Probeer een goed beeld te krijgen van jouw dromen en vind uit hoe bijvoorbeeld jullie vakanties gevierd gaan worden en welk bedrag je daaraan wilt besteden. Teken zo een routekaart van je financiële toekomst waarmee een raamwerk ontstaat voor oppotten en uitgeven. Jullie wensen voor de toekomst kunnen naast elkaar liggen maar ook andere afslagen hebben of in een andere tijdsplanning worden uitgevoerd. Door overleg vind je de weg -samen-.

Tip :Een voorziening voor onverwachte uitgaves opbouwen is een eerste vereiste. Je mag gerust met een klein bedrag per maand beginnen.

Financieën getrouwd

3. Maak een lijst van schulden en bezittingen

Jullie kunnen allebei al voor de bruiloft bezittingen en/of schulden hebben opgebouwd. Bij bezittingen kun je denken aan een auto, een woning, spaartegoeden, lijfrentes of andere investeringen terwijl er verplichtingen kunnen zijn op het gebied van een studielening, hypotheek of creditcard. verplichtingen

Het is belangrijk om hierover helder te zijn. Bezittingen en schulden kunnen effect hebben op jullie uitgavenpatroon maar ook op jullie gezamenlijke kredietwaardigheid. Ga er samen voor zitten hoe jullie dat specifieke verleden willen tackelen.

Het opgebouwde bezit onthult jullie prioriteiten en maakt het pad voor het toekomstige financiële plan zichtbaar. Je kunt alles meerekenen in jullie gezamenlijke plannen en overzichtelijk maken hoeveel en in welk takje je in het nestje wat je samen bouwt investeert.

4. Combineer jullie afzonderlijke rekeningen.

Wil je alles gescheiden houden of hevel je van alles over naar gezamenlijke rekeningen. Dat geldt voor spaar- en betaalrekeningen, leningen en hypotheken etcetera. Let daarbij ook op de “gemeenschap van goederen” of juist “buiten gemeenschap van goederen”. Soms is het nodig om alsnog de gang naar de notaris te maken om vast te leggen hoe de schulden en de bezittingen worden verdeeld.

5. Verzekeringen optimaliseren

Je kunt tot de ontdekking komen dat een van de partners een Cao heeft waarbij je ook samen een voordeel kunt behalen. Het combineren van auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen kan eveneens een flink voordeel opleveren.

Related blogs

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!