Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

WeddingFair | 17/05/2021

Scroll to top

Top

MOVEMBER

Het is weer Mannenmaandag!

Door Suzanne Meeuwissen

En het is Movember! De maand waarin de Movemberactie van start gaat en de Nederlandse mannen hun snor laten staan, als statement voor de gezondheid van de man. De Mo Bros laten hun snorren staan, de Mo Sistas geven liefde, steun en inspiratie… Misschien zijn de snorren je wel opgevallen en is het doel je ontschoten. De gezondheid van de man, daar draait het om. Mannen moeten zich gaan verdiepen in hun gezondheid en dit openlijk kunnen bespreken. Ook hier kunnen bruidegoms niet omheen. We zeggen in voor- en tegenspoed, maar je bruid kiest toch liever voor het eerste!

Focus op gezondheid

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Nederland. De meeste mannen zijn zich niet bewust van hun gezondheidsproblemen. Ze ondernemen minder snel actie bij ziekte of kwaaltjes dan vrouwen en zoeken niet snel een huisarts op. De Movember foundation brengt prostaat- en teelbalkanker onder de aandacht: hij vecht tegen kanker, haalt geld op voor onderzoek en creërt bewustwording bij mannen. De fondsen die in Nederland worden opgehaald, geeft de foundation ook uit in Nederland: onlangs ging een beurs naar het hoofd van de afdeling Urologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Voorkomen is beter dan genezen

Net zoals veel andere vormen van kanker wordt prostaatkanker beïnvloed door onze eetgewoontes en lifestyle. Wij hebben zeven tips op een rijtje gezet om prostaatkanker te voorkomen. Geen zorgen, deze tips zijn nog leuk ook!

1. Ga voor seks
Een tip waar veel mannen op hopen, en het is echt waar: geregeld seks hebben is beter voor de prostaat dan weinig seks. Een onderzoek in het Journal of the American Medical Association toont aan dat mannen die 21 of meer orgasmes per maand hebben, 30% minder risico lopen op prostaatkanker, tegenover mannen die slechts vier tot zeven keer per maand ejaculeren. Je weet wat je te doen staat, begin er alvast mee op je huwelijksnacht. Het is ten slotte op doktersadvies!

2. Pak de kurkentrekker er alvast bij
Hier moet op gedronken worden! Vier tot zeven glazen rode wijn per week verkleinen de kans op prostaatkanker met 40%. Onderzoekers uit Seattle ontdekten een beschermend effect van rode wijn. Zij denken dat de flavonoïden en het stofje resveratrol, beiden te vinden in rode wijn, een belangrijke rol spelen. Helaas voor de witte wijn-fans: het beschermende effect van witte wijn is aanzienlijk minder hoog.

3. Nodige nootjes
Zet bij de rode wijn wat nootjes en zaden op tafel: deze bevatten vitamine E. Er is aangetoond dat dit vitamine ontstekingsremmend werkt en de kans op kanker verlaagt.
Ga voor pistachenoten, amandelen, walnoten of pompoenpitten. Deze bevatten weinig verzadigd vet en zijn rijk aan vitamine E.

4. Gezond diner
Een diner bestaande uit vis, broccoli en gekookte of gebakken tomaatjes verkleint de kans op prostaatkanker. Lycopeen, een werkzame stof in tomaten, is een kleurstof met een natuurlijke vorm van geneeskrachtige eigenschappen. Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van broccoli en tomaat een nog gunstiger effect heeft. Minstens 1 keer in de week broccoli eten dus! Ook het eten van vis met een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren beschermt tegen prostaatkanker.

5. Houd je prostaat (en de rest van je lichaam) in conditie
Beweging verkleint het risico op prostaatkanker met 30%. Als je minimaal vijf uur in de week intensief sport, heb je 56% minder kans op overlijden, mocht je de ziekte krijgen. Ook is de kans op erectieproblemen kleiner. Kom maar op met die biceps!

6. Drink meer koffie
Mannen die zes koppen koffie of meer per dag drinken, hebben 59% minder kans op het vergevorderde stadium van prostaatkanker. Maar, minimaal zes bakkies koffie op een dag? Het uitvoeren van deze tip is op eigen risico: wij zijn niet aansprakelijk voor stuiterende mannen 😉

7. Naar buiten
Die strand- of boswandeling is niet alleen heel ontspannend, het belemmert ook een snelle toename van prostaatkankercellen. Na blootstelling aan daglicht maak je vitamine D aan, een vitamine met een beschermende werking.

Dit jaar doen onder andere Koen Verweij en Youri Mulder en Bakermat mee aan de Movemberactie. Ook Thijs Zonneveld is van de partij. Kijk op de site van de Movember foundation voor meer informatie. Natuurlijk kun je zelf ook mee doen!

WeddingFair