De slijpvormen van een diamant
Om een diamant op z’n mooist te laten fonkelen is het belangrijk een slijpvorm te kiezen die het beste past bij de ruwe steen. Daarnaast is het voor de lichtbreking noodzakelijk om met uiterste precisie te slijpen.
Pas in 1919 werd door Marcel Tolkowsky een formule voor het slijpen van ronde diamanten met 58 facetten uitgevonden. Door de wiskundig berekende vorm en de hoek waaronder de facetten worden geslepen wordt het binnenvallende licht optimaal gereflecteerd en ontstaat een vurige schittering. Diamanten die in deze Tolkowsky cut en in latere variaties van dit briljantslijpsel zijn geslepen noemt men briljanten. (Bron: Wikipedia)
Inmiddels zijn meer dan 100 verschillende slijpvormen beschikbaar.
Briljant;
Deze slijpvorm heeft een ronde tafel (bovenaanzicht van de edelsteen) en is de meest voorkomende vorm. De diamant wordt in 58 facetten = vlakjes geslepen. Diamanten en zirkonia’s worden vaak briljant geslepen. Inmideels zijn er ook briljanten beschikbaar in magna-cut met 102 facetten. De ronde vorm heeft “ronduit” de mooiste reflectie van alle slijpvormen.
Peervormig;
De peervormige slijpvorm is ook erg populair. Bij deze slijpvorm wordt de diamant druppelvormig geslepen, met één puntige uiteinde.
Marquise;
Marquise is het Franse woord voor bootje. Deze slijpvorm loopt spits toe naar de uiteinden en straalt vanuit het midden. Het slijpen van de 56 facetten is zeer precies en vraagt extreme vakkundigheid.
Baguette;
Deze rechthoekige slijpvorm wordt steeds populairder. De baguette geslepen steen heeft een langwerpige vorm, met een vierhoekig facetgeslepen oppervlak.