Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

WeddingFair | 17/05/2021

Scroll to top

Top

Wedding design voor een Turkse Bruiloft

Van het handvragen tot aan de huwelijksnacht. Het wedding design voor een Turkse bruiloft.

Een bruidspaar van Turkse komaf en wonend in Nederland kent een tweedaags feest. In Turkije is dit echter anders en kan het tussen de 1 en de 7 dagen duren. Net zoals alle andere culturen kent de Turkse cultuur ook haar eigen tradities als het gaat om het huwelijk. Wij hebben ons hierin verdiept en delen dit graag met jullie.

Dugun_fotografcisi_tuba&Serkan
Handvragen

De aanstaande bruidegom gaat, samen met zijn eigen ouders, naar de ouders van z’n geliefde om de hand van de aanstaande bruid bij haar ouders. Tegenwoordig kiezen veel Turkse jongens zelf met wie zij gaan trouwen. Wanneer de jongen toestemming vraagt aan de ouders van het meisje, wordt er aan haar gevraagd of zij hiermee akkoord gaat. Na een bevestigend antwoord worden er nadere afspraken gemaakt.

Verloving
Als het meisje akkoord is gegaan, zal er een verlovingsfeest worden gepland. Tijdens dit feest worden de naaste familieleden en vrienden uitgenodigd. De verlovingsringen worden aan een rood lintje vastgemaakt en dan mogen ze elkaar ringen om de vinger schuiven. De imam zegent de verloving door het lintje door te knippen. Dit doet hij na een paar mooie woorden gezegd te hebben. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat een broer of een ander familielid van het meisje het lint doorknipt. Wanneer het lintje doorgeknipt is, betekent het dat de aanstaande partners verloofd zijn.

verloving

Bruidspersoneel (Sagdiç)
Om het bruidspaar te ondersteunen, wordt meestal een pasgetrouwd stel gevraagd om hun in de voorbereiding en tijdens hun trouwdag bij te staan. De vrouw begeleidt de bruid en de man de bruidegom. Vaak wordt het pasgetrouwde stel aangewezen als getuige. Zij hebben tijdens de bruiloft speciale plaatsen naast het bruidspaar.

Hennafeest
Bij de bruid thuis
Vaak wordt het hennafeest bij de bruid thuis gevierd onder de vrouwen. Dit is de laatste avond van de bruid waarop ze in haar ouderlijke huis zal verblijven. De meisjes (meestal vriendinnen) gaan in de avond in een kring staan met een brandend kaarsje in hun handen. De kaarsjes zijn vaak in balletjes henna gedrukt. Ze lopen om de bruid heen en zingen liedjes, de bruid draagt op dit moment een rode sluier over haar hoofd.
Bij de bruidegom thuis.
Net zoals bij de bruid verzamelen de mannen zich ook met de bruidegom, maar dan in een ruimte apart van de vrouwen.. De bruidegom krijgt een groene sluier over zijn hoofd. Bij de bruidegom wordt ook henna aangebracht op de hand. Onder genot van muziek wordt er net als bij de vrouwen gedanst en gegeten.
In Nederland wordt er vaak een zaaltje gehuurd voor het hennafeest. Meestal is dit voor vrouwen, en als er wel mannen worden uitgenodigd zitten zij in een aparte ruimte.

hennaavond emotioneelTurkse bruiloftTurkse BruiloftTurkse Bruiloft Henna voor bruiden
Nederlandse wet, Turkse wet en Islamitisch

Het bruidspaar moet voor de Nederlandse wet, de Turkse wet en voor de imam trouwen. Voor de imam trouwen gebeurt pas nadat het bruidspaar voor de Turkse wet is getrouwd.Het bruidspaar kan in plaats van naar Turkije te reizen ook bij het Turkse consulaat trouwen in Nederland. Na het verkrijgen van het trouwboekje kan het bruidspaar voor de imam trouwen en voor de Nederlandse wet.

De imam komt thuis bij de bruid of de bruidegom. Tijdens de huwelijksvoltrekking wordt er 3 keer gevraagd of het bruidspaar instemt met het huwelijk. Na 3 zekere Ja’s is het huwelijk voltrokken.

middel rodelint

Bruidsschat
De bruid krijgt een bruidsschat. De bruidsschat wordt door de bruidegom gegeven, vaak in vorm van goud, een geldbedrag en/of vastgoed gegeven. De man mag hier niets over vragen of van nemen. Dit wordt ook in het Turkse trouwboekje genoteerd door de imam.

Trouwdag
In haar witte trouwjurk gaat de bruid samen met de bruidegom en een hele stoet naar een locatie voor de fotoshoot. Voordat de bruid mee gaat is er een grappig traditie. De broer/het broertje van de bruid houdt zijn zwager tegen bij de deur tot hij genoeg geld heeft ontvangen.
De bruid krijgt een rood lint om haar middel heen gewikkeld door een mannelijk familielid. Het rode lint staat voor maagdelijkheid. Samen met de hele stoet gaan zij na de fotoshoot naar de feestlocatie. Bij de ingang wordt er een boogje gemaakt door meiden waar het bruidspaar onder door moet lopen.

1240053_373699802768741_6902338938465963856_n

Voordat de taart wordt aangesneden worden er huwelijksgiften gegeven. De bruid en bruidegom krijgen een lintje om hun nek waar de gasten geld of gouden munten aan bevestigen. Een familielid heeft tijdens het geven van de huwelijksgiften een microfoon in zijn hand. De cadeaus worden omgeroepen en genoteerd. In de Turkse cultuur is het namelijk zo dat het cadeau dat gegeven wordt aan het bruidspaar later terug wordt verwacht wanneer zij zelf in het huwelijksbootje stappen.

Turkse Bruiloft wedding-photographer_0220Turkse BruiloftTurkse BruiloftTurkse Bruiloft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het feest is afgelopen neemt de bruid afscheid van haar gasten, familieleden en gezin. Daarna vertrekt de bruid met haar man naar haar nieuwe huis.

♥♥♥

WeddingFair